Rijopleiding de Buck gebruikt Google Analytics om uw gebruik van onze website te analyseren, zodat we functionaliteiten
daarop kunnen aanpassen. Lees meer over hoe we cookies inzetten voor statistieken. accepteren

Rijlessen vanaf 16,5 jaar!

Kun jij ook niet wachten tot je 18 jaar bent en eindelijk aan je rijbewijs kunt beginnen? Dan is er voor jou goed nieuws! Vanaf 1 november 2011 heeft de regering de proef "2toDrive" ingevoerd of te wel begeleid autorijden...

Wat houdt 2toDrive in?

  • Vanaf de dag dat je 16 jaar bent geworden mag je het theorie-examen afleggen (het theoriecertificaat is 1.5 jaar geldig).
  • Wanneer je 16,5 bent mag je starten met het volgen van rijlessen.
  • Vanaf je 17de mag je het Praktijkexamen afleggen (wil je een tussentijdse toets afleggen dan is dit mogelijk wanneer je 16,5 bent).
  • Ben je geslaagd voor je rijbewijs? Dan mag je tot je 18e alleen onder begeleiding van een coach autorijden.
  • Na je 18e verjaardag mag je zelfstandig de weg op!

Wat is het doel van 2toDrive?

In eerste instantie is de overheid 2toDrive gestart als proef. Jongeren die net hun rijbewijs hebben zijn relatief vaak betrokken bij een ongeval. Met 2toDrive kun je na het behalen van je rijbewijs onder toezicht van een coach rijervaring opdoen voordat je zelfstandig de weg op gaat.

Deze rijervaring is erg belangrijk voor je eigen veiligheid en die van mede- weggebruikers. In verschillende Europese landen wordt al langer onder begeleiding gereden. In die landen is gebleken dat door de rijervaring jongeren minder vaak betrokken zijn bij een ongeval en er dus minder verkeersdoden zijn per jaar. Ook is gebleken dat jongeren minder overtredingen begaan nadat ze onder begeleiding hebben gereden. Denk aan snelheidsovertredingen, maar ook aan het rijden o.i.v. alcohol en drugs.

De overheid stelt deze proef voor maximaal 6 jaar. Als na de proef ook in Nederland is gebleken dat de verkeersveiligheid is toegenomen zal 2toDrive wettelijk worden ingevoerd.

De exameneisen voor jongeren die meedoen met 2toDrive zijn hetzelfde als die van het huidige praktijkexamen. Wanneer je slaagt krijg je dan ook een volwaardig definitief rijbewijs (dus géén voorlopig rijbewijs). Het rijbewijs is alleen geldig in Nederland. Pas na je 18e verjaardag mag je rijden in het buitenland.

Wanneer je mee doet aan 2toDrive ben je verplicht om een begeleiderspas aan te vragen. Je mag zelf minimaal 1 en maximaal 5 ervaren bestuurders opgeven met wie je begeleidt wilt gaan rijden. De begeleiders moeten aan bepaalde eisen voldoen.

Voor meer informatie kun je terecht op www.2toDrive.nl